Yine Akdeniz kokan ve Sicilya mutfağının en meşhur tarifleri arasında yer alan bir yemekle karşınızdayım. Adanın klasik yemeklerinden olsa da, "parmigiana di melanzane" ya da "melanzane alla parmigiana" kelime anlamı olarak "Parma usulü ya da Parmalı patlıcan" demek. Bu da tarifin kökeni hakkında kafa karışıklığına neden oluyor. Bu konuda bir kaç teori var.
Bazıları tarifin adına bakarak aslında Parma'ya ait olduğunu iddia ederken bazıları yemeğin içindeki tek Sicilyalı olmayan unsur olan parmesan peyniri yüzünden bu adı aldığını savunuyor. Benim de inandığım son teoriye göreyse tarif adını, Sicilyaca bir kelime olan parmicianadan (eski tip, üst üste gelen tanta parçalarıdan oluşan panjur) alıyor. Yani kızarmış patlıcan dilimlerinin üst üste gelmesi, panjur tahtalarınınn üst üste gelmesine benzetilmiş. İnternette okuduğum ilginç bir teoriye göreyse ismi Türkçe "patlıcan" dan geliyor.
Adını nereden almış alırsa olsun parmigiana di melanzane gerçekten parmak yedirten bir tada sahip. Ayrıca canlı görüntüsüyle göze de hitap ediyor. Ben daha şık durduğu için tek kişilik, küçük kalıpların içine hazırlayıp pişince ters çevirerek servis ettim. Ancak daha kolay olması için genişçe bir borcama da yapabilirsiniz. Karar size kalmış!
MALZEMELER
- 4 patlıcan
- 1 buçuk kilo domates (mümkünse daha lezzetli olduğu için cherry kullanın)
- Yarım soğan
- 2 diş sarımsak
- 6 yemek kaşığı parmesan peyniri
- 200 gr mozzarella ya da kaşar peyniri
- 1 avuç taze fesleğen
- Zeytinyağı
- Tuz
- Ayçiçek yağı (kızartmak için)
HAZIRLANIŞI
- Patlıcanları halka şeklinde doğrayın.
- Bir süzgecin içine aldığınız patlıcanları tuzlayıp, üzerine bir ağırlık koyarak yaklaşık 30 dakika bekletin.
- Sürenin sonunda patlıcanları kurutup kızartın.
- Domateslerin alt kısımlarına bir çarpı atıp kaynayan suda birkaç dakika tutun.
- Süzüp soyduğunuz domatesleri rondodan geçirip püre kıvamına getirin.
- Genişçe bir tavada zeytinyağını kızdırıp sarımsak ve ince doğranmış soğanı renk değiştirene kadar kavurun.
- Domates sosunu, tuzu ve fesleğen yapraklarını tavaya ekleyip yaklaşık 15 dakika pişirin.
- Fırını 200 dereceye ayarlayın.
- Bir borcamın alt yüzeyini bir parça domates sosuyla kaplayın.
- Üzerine sırasıyla patlıcan, domates sosu, peynir, parmesan döşeyin.
- Bu işleme tüm malzemeler bitene kadar devam edin.
- Üst tarafını domates sosu ve parmesan peyniriyle kaplayıp fırına verin.
- Yaklaşık 30 dakika pişirip sıcak servis edin.
Sicilya'da yedim ve çok beğendim. Sonra gelip sizin tarifinize göre evde yaptım çok güzel oldu. Ancak Sicilya'da yediğimin domatesleri doğranmıştı. İçinde badem ve Antep fıstığı vardı. Ben de dövülmüş fıstık koydum.
YanıtlaSil