Ispanaklı ve ricottalı ravioli çok klasik bir İtalyan yemeği. Marketlerde hazırları satılıyor ama ben hamurla oynamayı çok sevdiğimden ve böylesini daha lezzetli bulduğumdan kendi raviolimi kendim yapıyorum. Evet, biraz zahmetli bir iş ama değiyor. Siz de bu tarife ulaştığınıza göre kendi raviolinizi yapmak istiyorsunuz. Fakat başlamadan önce başarılı bir ravioli yapabilmek için bazı önemli noktaları bilmenizde fayda var.
Öncelikle hamuru çok ince açmamalısınız. Çok ince bir hamur, pişerken ya da süzerken yırtılabilir!
İkinci olarak, hamurun iyice kapandığından emin olmalısınız. Ben bunun için yandaki resimde görülen küçük ravioli kalıbını kullanıyorum. Kalıbın uçları, doğru kullanıldığında raviolinin açılmasını engelliyor. Bu kalıplardan Türkiye'de varsa bile her evde olmayabileceğini düşünerek tarifte kahve fincanıyla kapatabilirsiniz diye yazdım. Bunun yanında bıçak ya da pizza kesici de kullanabilirsiniz. Nasıl keserseniz kesin, hamurun kenarlarını ya parmağınızla ya da çatalın dişli ucuyla bastırmayı unutmayın.
Son olarak hamuru aşırı pişirmekten sakınmalısınız. Hamur, taze ve ince olduğu için bir kaç dakika içinde pişer ve su yüzüne çıkar. Bu noktada raviolileri hemen ateşten alıp süzmelisiniz.
Püf noktalara da değindiğimize göre artık tarifimize geçebiliriz.
MALZEMELER (4-6 kişilik)
Makarna hamuru için:
- 2 su bardağı (400 gr) un
- 3 yumurta
- 8 yemek kaşığı (60 ml) su
- 1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
- 1 bağ (yaklaşık yarım kilo) ıspanak
- 250 gr ricotta
- 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
- Bir tutam muskat (isteğe bağlı)
HAZIRLANIŞI
- Öncelikle makarna hamurumuzu yoğuralım. Mutfak tezgahının üzerine unu bir tepe oluşturacak şekilde boşaltın.
- Ortasına bir çukur açarak yumurtaları, suyu ve tuzu bu çukurun içine boşaltın.
- Kör bir bıçak yardımıyla yumurtaları dışarı taşırmamaya dikkat ederek çırpın.
- Tüm un çekilince hamuru elinizle yoğurmaya başlayın.
- Hamurunuzun olduğunu anlamak için parmağınızla ortasına bastırın. Eğer parmağınızı bastırdığınız yer hemen geri geliyorsa hamurunuz hazırdır.
- Hazır olan hamuru bir streçfilme sararak 30 dk dinlendirin.
- Bu arada ravioli içini hazırlayalım. Güzelce yıkanmış ve saplarından ayrılmış ıspanakları bir tencerenin içine koyup kendi bıraktığı tüm suyunu çekene kadar pişirin.
- Pişen ıspanakları çok küçük doğrayıp ricotta ve parmesan peyniriyle karıştırın.
- Dinlenmiş hamurdan bezeler koparıp, merdane yardımıyla mantı hamuru kalındığında açın.
- Açtığınız hamurun üzerine aralıklarla birer tatlı kaşığı içten koyup üzerini aynı oranlarda açtığınız hamurla kapatın.
- Ravioli kalıbınız yoksa fincan yardımıyla hamuru kesin, açılmaması için kenarlarını ya parmağınızla ya da çatal yardımıyla ezin.
- Raviolileri kaynar suda birkaç dakika haşlayın. (Hepsi suyun üstüne çıktıysa pişmiş demektir.)
- Pişen raviolileri süzüp ya tereyağıyla ya da zeytinyağıyla tatlandırarak sıcak servis edin.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder