Sicilya'ya geldiğim ilk yıl müstakbel kayınvalidemin evinde tattım Cotognata'yı. Kocaman şekerlemeler gibi görünen bu tatlının aslında bir çeşit ayva marmelatı olduğunu öğrendim. Görünüşleri ve tatları bugüne kadar yemiş olduğunuz marmelatlara benzemiyor. Marmelat suludur bunlar kuru; marmelat sürülerek yenir, bunlarsa kesilerek yeniyor. En çok da marmelatları bir kalıba koyarak onlara şekil verme fikri hoşuma gidiyor.
Ben kalıp olarak eşimin anneannesinden kalma, yalnızca ayva marmelatı yapımında kullanmak üzere elde yapılmış, oldukça eski ama sağlam kalıpları kullanıyorum. Üzerlerinde Sicilya'ya özgü çeşitli motifler bulunan bu kaplardan birinin üzerinde “Viva il re” (Yaşasın Kral) yazıyor. Bu da kalıpların 1946 yılından önce, İtalya Krallığı zamanında yapıldıklarının ipucunu veriyor.
Annem gibi ayvayı çiğ olarak kütürdetip yiyemeyenler ve geleneksel tariflerden sıkılmış olanlar için Cotognata Siciliana tarifim sizlerle!
Ayva marmelatımız kalıplardan çıktıktan sonra böyle görünüyor |
MALZEMELER
- 1 kg. ayva
- 4 buçuk su bardağı (900 gr) toz şeker
- 2 buçuk limonun suyu
- Kalıp (Silikon çikolata kalıbı ya da muffin kalıplarını kullanabilirsiniz.)
- Bol bol güneş :)
HAZIRLANIŞI
- Yıkayıp 4'e böldüğünüz ayvaları 2 limonun suyuyla birlikte içerisinde bol su olan genişçe bir tencereye koyun. Ayvalar yumuşayana kadar kaynamaya bırakın. (Limon ayvaların kararmasını önler.)
- Yumuşayan ayvaları bir süzgece alarak soğumaya bırakın. Soğuyan ayvaların çekirdeklerini ve kabuklarını soyun.
- Ayvaları mutfak robotu ya da el blenderı yardımıyla püre kıvamına getirin. (Ben bu iş için burada özellikle domates sosu yapımında çok yaygın olarak kullanılan “Passaverdure” isimli bir alet kullanıyorum.)
- Genişçe bir tencerenin içine püreyi ve şekeri koyup güzelce karıştırın. Tencerenin altını yakın, yarım limonun suyunu ekleyin ve orta ateşte sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin.
- Kaynamaya başladıktan sonra bir 10 dk daha pişirmeye devam edin.
- Oldukça koyu kıvamlı olan marmelatı önceden ıslattığınız kalıplara dökün.
Kurutma aşaması
Şanslıysanız ve güneşli günler yaşıyorsanız kalıplarınızı olduğu gibi (üzerini çok ince bir tülbentle örterek güneşte kurumaya bırakın. Eğer güneşin olmadığı kapalı günlere denk gelirseniz içeride de kurutmayı deneyebilirsiniz. Birkaç gün sonra kalıplarınızın kenarından marmelatın kuruyup kurumadığını kontrol edin. Eğer kalıba yapışmıyor, çıkmakta kolaylık gösteriyorsa kurumuş demektir; kalıplardan çıkarabilirsiniz. Daha sonra kalıpların içlerinde kalan kısmı kurutmak için yine güneşe serin.
NOT: Kurutma işlemi marmelatları uzun süre saklamak isterseniz çok önemlidir. İyice kurumamış olurlarsa hemen küflenebilirler. Ancak kısa sürede tüketecekseniz iyice kurumalarını beklemeden de tüketebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder