Translate

READ THIS BLOG IN YOUR LANGUAGE

2016/02/07

ISPANAK PESTOSU

ispanakli pesto

Hepimizin çok sevdiği ve Türkiye'de de rahatlıkla bulunabilen fesleğenli pestoya alternatif bir tarif paylaşmak istiyorum bugün sizlerle: Ispanak pestosu. Pesto denilince aklımıza fesleğen pestosu (pesto alla genovese) gelmesine rağmen sanılanın aksine bu sos sadece taze fesleğenden yapılmaz. Kelime anlamı "havanda ezilmiş" olan pesto, taze ot ya da sebzelerin havanda (ya da günümüzde mutfak robotunda) ezilerek yapıldığı sosların genel adıdır. Naneden rokaya, yabani rezeneden kabağa kadar birçok şeyin pestosu yapılabilir. Ispanak pestosu ise benim en sevdiklerim arasında yer alıyor. Bu tarif, hem lezzetli hem de sağlıklı. Çünkü ıspanağı pişirmeden, içerdiği vitaminleri ve demiri kaybetmeden tüketmiş oluyorsunuz. Klasik ıspanak tariflerinden sıkıldıysanız ya da çocuğunuza ıspanak yedirmekte zorlanıyorsanız bir de bu tarifi deneyin. Bayılacaksınız!



MALZEMELER
Yaklaşık yarım bağ (100 gr) ıspanak
2 diş sarımsak
10 yemek kaşığı parmesan peyniri (ya da evinizde bulunan eski kaşar gibi sert ve biraz tuzlu bir peynir rendesi)
4 adet ceviz içi ya da 1 çorba kaşığı çam fıstığı
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Bir kaç yaprak taze fesleğen (isteğe bağlı)

HAZIRLANIŞI
1. Yıkadığınız ıspanakları salata kurutucusunda ya da kağıt havlu yardımıyla güzelce kurutun. İyi kurutulmamış ıspanak, pestoyu sulu yapabilir.
2. Kurumuş ıspanakları mutfak robotuna koyun.
3. Üzerine zeytinyağı hariç tüm malzemeleri ekleyerek karıştırın.
4. Mutfak robotunuz elverişliyse robot çalışırken açık olan yukarıdaki kapağından zeytinyağını azar azar ekleyin. Mutfak robotunuzda böyle bir özellik yoksa malzemeler sos kıvamına geldiklerinde robotun ağzını açarak 2 kaşık zeytinyağını ekleyin.
5. Tüm malzemeler bir sos kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
6. Eğer sosunuz çok sulu olmadıysa son kalan 1 kaşık zeytinyağını da ekleyip tekrar karıştırın.

Afiyet olsun!

Not 1: Tarifteki ölçüler 100 gram ıspanak için verilmiştir. Ancak evde ıspanağı tartma gibi bir olanağınız yoksa ıspanağı göz kararı ekleyip diğer malzemeleri de damak zevkinize uygun olacak şekilde azaltıp arttırabilirsiniz.

Not 2: Bu tarifimde ıspanak pestosunu makarnayla verdim. Ancak isterseniz bu pestoyu ekmeğin üzerine sürüp yiyin isterseniz değişik tariflerde kullanın,
orası sizin yaratıcılığınıza kalmış!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

UA-74631850-1