Translate

READ THIS BLOG IN YOUR LANGUAGE

2017/03/18

MANGALDA MÜREKKEP BALIĞI (SÜBYE)


murekkep baligi subye


Mürekkep balığı mesimi başladı! Türkiye'de çok bilinmese de Sicilya'da severek yenen mürekkep balığı, buradaki yerel balıkçıların tezgahlarını dolduruyor. Hatta bazı balıkçılar, sadece mürekkep balığı satıyor. Balık bol olunca fiyatlar da düşüyor haliyle... Biz de bu fırsatı değerlendirip mürekkep balığını bol bol pişiriyoruz. En çok hoşumuza gidense bu tarif... Mangal, her şeye olduğu gibi bu balığa da ayrı bir tat veriyor.


Tarife geçmeden önce birkaç noktanın altını çizmek istiyorum. Mürekkep balığını evde temizlemek oldukça zahmetli. Eğer yanlış bir hamle yapıp mürekkep kesesini patlatırsanız vay halinize! Mürekkebi oldukça kuvvetli ve kolay kolay çıkmayan lekeler bırakıyor. Bu nedenle en iyisi balıkçınıza temizletmek. Fakat size tavsiyem, balığın mürekkebi ve varsa yumurtalarını mutlaka balıkçınızdan istemek. Çünkü onları da başka bir tarifte kullanacağız! Mürekkep balığının mürekkebi, yumurtası ve bu tarifi hazırlarken kenara ayırdığımız baş kısmından yapacağımız "spaghetti al nero di seppia" tarifini de yakında ekleyeceğim. Şimdiden afiyet olsun!

MALZEMELER
  • 1 Kilo mürekkep balığı
  • Yarım demet maydonoz
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı kapari
  • Yeterli miktarda zeytinyağı
  • Bir diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI
  1. Temizlenmiş mürekkep balıklarını eğer kestirmediyseniz kemiğinin tam karşısına gelen yerden aşağıdan yukarıya doğru kesin. Böylelikle yassı bir şekil alır.
  2. Baş kısımlarını kesin. (Başka bir tarifde kullanmak üzere buzlukta saklayın.)
  3. Balıkları ızgaranın ya da mangalın üzerine atıp pişirin.
  4. Maydanoz, kapari ve sarımsağı ince ince doğrayın.
  5. Üstüne limon suyunu, tuzu, karabiberi ve üstünü geçecek kadar zeytinyağı döküp karıştırın.
  6. Pişen mürekkep balıklarını bir parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Hazırladığınız sosla karıştırarak servis edin.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

UA-74631850-1